SIRT AĞRILARI

SIRT AĞRILARI
Sırt bölgesi 12 adet omur ve bunların arasındaki disklerden oluşmuştur. Ayrıca her bir sırt omuruna iki adet kaburga kemiği eklem yapar ve göğüs kafesini oluşturur.

Sırt bölgesi boyun ve bele göre daha az hareketlidir. Bu sebeple fıtık, kireçlenme, gibi hastalıklardan daha az etkilenir. Bazı rahatsızlıklar da sırt ağrısına neden olur. Örneğin; boyun fıtığı... Sırt, omuz ve boyun ağrıları genelde birbirleriyle karıştırılır. Boyundan kaynaklanan ağrılar bazen boyunda şiddetli hissedilirken bazı hastalarda da sırt bölgesine kadar bazen de kol boyunca uzanabiliyor. Ayrıca boyun ve sırt bölgesindeki kireçlenme de sırt ağrısına neden olabilir. Ağrıyı özellikle kolda güç kaybı ya da uyuşukluk eşlik hissediyorsa bu durumlar boyun fıtığının habercisidir. Gelelim kas ve iskelet sistemine ağrılarına... Fibromiyalji daha çok kadınlarda görülür. Boyun ve sırt bölgesi başta olmak üzere genel olarak tüm vücudun ağrımasına sebep olur. Hastalarda genelde sabahları yorgun kalktıklarından ve çabuk yorulduklarından şikayet ederler. Ayrıca soğuk ve stres de bu şikâyetleri arttırır. Stresin neden olduğu depresif duygu durumu da sırt ağrısına neden olmaktadır.

Kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar ağrı hissedilir. Boyun fıtığı da bölge olarak sırta yakın olması nedeniyle sırt ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra boyun ve sırt omurgalarında oluşan kireçlenmeler de sırt ağrısı nedenlerindendir. Bu ağrıya özellikle kolda güç kaybı, uyuşukluk eşlik ediyorsa bu ağrılar boyun fıtığı habercisi olabilir.

Yumuşak doku romatizması olan fibromiyalji, sırt ağrısı belirtileri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Özellikle kadınlarda çok sık görülen fibromiyalji özellikle sırt bölgesi başta olmak üzere kişilerde yaygın vücut ağrısına neden olur. Yorgunluk, şişkinlik, depresyon ve stres ile birlikte sırt ağrıları çok yoğun şekilde hissedilebilir. Fibromiyalji tedavisi multidisipliner bir yaklaşım ile gerçekleştirilir.

Sırt ağrılarının başlıca sebepleri aşağıda sıralanmıştır.

Sırt Kaslarının Tetik Noktaları

Sırt Omurlarında ve Kaburgalarda Bloklar

Yansıyan Ağrılar

Sırt Kireçlemeleri ve Fıtıkları

Omurga Şekil Bozuklukları

Romatizmal Sırt Ağrıları

Kemik Erimesi Diğer sebepler (enfeksiyon, tümör, kemik hastalıkları) %1 oranında görülür

Sırt ağrısı yapan sebepler akut (ani) ve kronik (zaman içinde yavaş yavaş gelişen) olarak da sınıflandırılabilir. Birde yansıyan ağrı nedenleri vardır.

Akut sırt ağrısı sebepleri,

– Torasik disk herniasyonu (sırt fıtığı)

– Çökme kırıkları (travmatik, osteoporotik)

– İnterkostal nevralji

-Ani adale tutulmaları

Kronik sırt ağrısı sebepleri,

-Torasik disk herniasyonu (sırt fıtığı)

-Torasik spondiloz (kireçlenme)

-Torasik bölge omurlarında kanal darlığı

-Omurganın iltihaplı hastalıkları (Ankilozan spondilit, Reiter)

-Tümörler

-Metabolik kemik hastalıkları

-Miyofasyal ağrı sendromları

-Başka bölgelerden yansıyan ağrılar

-Psikolojik sırt ağrısı

Yansıyan ağrılar: En sık sebepleri

– Mide ve barsak ülserleri

– Böbrek iltihapları

– Pankreas hastalıkları

– Kalp krizi

Sırt ağrıları hangi durumlarda tehlikelidir?

şiddetli ağrı

gece terlemesi

zayıflama

boy kısalması

bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma

kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein

solunum sıkıntısı

Sırt ağrısına yukarıda bulgular ve belirtiler eşlik ediyorsa durum ciddiye alınmalı ve mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır.

Sırt ağrılarının tedavisinde neler yapılır?

Paravertebral spazmı çözmek için İMS (kuru iğne tedavisi), ligament ve tendon hasarı varsa proloterapi, kas zayıflığı varsa kasları güçlendirmek için egzersiz programları, çökme kırıkları ve ciddi omurga deformiteleri varsa korseleme, özel omurga destek aparatları yararlı olabilir.