47,48,49,50 ve 51 Yaşındakilere SGK’dan Erken Emeklilik!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammında (FHSZ) yeni bir düzenleme yaptı. Mayıs ayında uygulanmaya başlanan yeni değişiklikle beraber, yıpranma payından yararlanan bazı meslekler değiştirildi. Kurumun kamuoyuyla paylaştığı 98 sayfalık meslek kodu listesiyle kimi çalışanların erken emeklilik hakkı iptal edildi.
Söz konusu düzenlemeyle beraber, yalnızca doğrudan riskli görevleri fiilen yerine getirenler yıpranma payından faydalanabilecek. Önceden madencilik gibi ağır işlerde çalışsa da, işten doğrudan etkilenmeyen çaycı, aşçı, bekçi gibi çalışanlar artık erken emeklilikten yararlanamayacak.
Bu kapsamda, madencilik sektöründe, yalnızca yer altında görev alan çalışanlar bundan sonra erken emeklilik imkânına sahip olabilecek. Ayrıca, diğer mesleklerde de risk değerlendirmesi temel alınacak şekilde düzenlendi.
Yıpranma payı, tehlikeli ve yıpratıcı işlerde görev alan kişilerin erken emekli olmasını sağlayan bir uygulama olduğu bilinirken, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu doğrultusunda düzenleniyor.
İlgili düzenlemeyle beraber, bazı mesleklerde her bir yıla karşılık 2-3 ay, yer altı gibi yüksek riskli barındıran işlerde ise 6 aya kadar ek prim imkânı sağlanacak olsa da, bahsi geçen ek prim süresi emeklilik yaşına etkisi maksimum 3 yılla sınırlandırılacak. Bunun yanı sıra, işçinin söz konusu işlerde minimum 3600 gün prim ödemesi şartı aranacak.
YIPRANMA PAYINDAN YARARLANACAK VE YARARLANAMAYACAK MESLEKLER
SGK'nın bahsi geçen düzenlemesiyle beraber yıpranma payından yararlanacak meslekler sınırlandırılırken, fiilen risk taşımayan işlerde görev alan pek çok çalışanın bu hakkı iptal edildi.
Bu kapsamda, yıpranma payı hakkı iptal olan meslek grupları şu şekilde:
Belediye başkanları
Bar çalışanları
Balık toptancıları
Muhasebeciler
Uluslararası ticaret uzmanları
Spor kulübü yöneticileri
Aşçılar
Bekçiler
Çaycılar
Danışmanlar
Sekreterler
Hizmetliler
Öte yandan, yıpranma payından yararlanmaya devam edecek meslek grupları ise belli oldu. Buna göre, bu meslek grupları şöyle:
Yer altı madenciliği çalışanları
Demir-çelik sanayi işçileri
Asit ve cıva üretiminde görev alanlar
Sağlık personeli (doktor, hemşire, ebe vb.)
Emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve MİT mensupları
Gazeteciler ve TRT çalışanları
İtfaiyeciler
Ceza infaz kurumu personelleri
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli